• Knut Moestue

Er det OK å reise med små barn?

Oppdatert: 31. mai 2019

Noen tanker om å reise på ferie med veldig små barn.Helt siden jeg var barn har det å reise alltid vært noe av det beste jeg visste. Ikke bare å komme frem, men det å reise i seg selv. Det er en deilig følelse av kribling i magen før en avreise, om det er på en flyplass, en havn eller å legge seg ut på E6 med nesten vendt mot kontinentet. Jeg elsker å sette meg ned i sete og la meg føre mot et nytt og spennende sted. Fordi en reise er alltid en mulighet til å se nye steder, ny mat, nye mennesker og ikke minst lære mye om seg selv. På en reise lærte jeg for eksempel at, har man behov nok, går man på do i jungelen, uansett hvor mye man er redd for slanger. Men etter noen litt lugubre carnitas på en veikro langs Carretera 307 rett utenfor Tulum, ble altså min skrekk for slanger overvunnet av en trang til å få løsnet på “det indre trykket” i et skogholt ved noen Maya ruiner.


Om det var de fantastiske skildringene til onkel reisende Mac fra Fraglene, Viking-tokt-DNA eller en ektefølt nysgjerrighet som har gjort meg til er reise-junky er jeg usikker på, men det var helt klart et lykketreff å finne en jente som ikke bare likte å reise like mye som meg, men også var villig til å holde ut med meg på en mer permanent basis, det vil si, gifte seg med meg. Vi var heller aldri tvil om at reisingen skulle fortsette, selv etter vi var blitt tre.


Etter den lange introduksjonen, hvor jeg har rukket å skryte, ikke bare at jeg har vært i Mexico, men at jeg både er gift og har klart å formere meg, har vi kommet til poenget med denne posten. Hvordan er det å reise med barn?

Det er helt klart at jeg ikke er en ekspert, hverken i reising eller med barn. Jeg har jo tross alt bare mitt eget. Så dette bli kun en samling av tanker og må for Guds skyld ikke tas seriøst av noen.


Sneipen fyller snart 1 år, og vi har til nå reist 3 ganger med ham. En gang til kontinentet, det Europeiske, og to ganger rundt om i Norge. Det er reisene til utlandet jeg skal ta for meg her.


Først må jeg anbefale alle å sjekke med helsestasjonen angående å reise med barn. Dette gjelder spesielt vaksinering og hvilke risiko de finnes i landet du skal reise til. Det er ikke det samme å svippe over til Svinesund for litt billig korv, som å reise til land med lavere vaksinasjonsgrad. ( Sjekk med Folkehelseinstituttet for en ganske komplett guide til vaksinasjon ved reise https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/vaksiner-til-barn-pa-reise/ ) Vi har etter råd fra helsestasjonen valgt å vaksinere tidliger på grunn av reise.


Utpå høsten, da lillemann var ca 3 mnd. bestemte vi oss for å bestille en tur sydover, til dette havet kjent for sin masseturisme og overfylte strender. Jeg har alltid foretrukket å besøke syden i september, da er sesongen så og si over, roen senker seg over kystbyene og man kan få nydelige strender nesten helt for seg selv. De hjelper også at temperaturen holder seg godt oppe i det øvrige siktet på dagen og synker til en behagelig sovetemperatur på kvelden.

Før vi reiste gikk vi til innkjøp av det meste vi trengte, fra reisevogn, til UV-drakt, solhatt og ikke minst solkremer og briller. Vi er nok blant de litt overivrige når det kommer til kjøp av utstyr ( har 4 forskjellige bæreseler), men det meste vi handlet inn kom godt med på turen.


Her hjemme i tigerstaden har vi, som de fleste andre, en vogn med store nok felger til å bestige selv den størst snøfond og bratteste fortauskant, men det trengs ikke på marmorbelagte strandpromenader i sydlige strøk. Etter mye om og men, falt valget på en Quinny Zapp Pluss i sort. Den er lett nok til å ha med seg, men stødig nok til å bruke også her i Norge på sommeren.


Flyturen fra Oslo til Nice tok ca 3 timer. Siden odelsgutten var så liten hadde han ikke behov for eget sete og med en ammepute, sov guttungen trygt på mammas fang. Vi valgte en ammepute fylt med små isoporbiter, så den var lettere å pakke ned i kofferten. Reisevognen vi hadde kjøpt for anledningen viste seg også hendig i og med at leiebilen var på størrelse med en middels handlevogn, så da hadde nok ikke vår daglige vogn passet, annet en på taket.

Det er egentlig ikke så mye mer å fortelle om ferien, vi koste oss masse, passet alltid på at han lå i skyggen med solhatt, briller og solfaktor 50.


Kan absolutt anbefales og vi gjentar suksessen med en reise til Barcelona i sommer.


God tur!

69 visninger0 kommentarer

©2019 - pappapermen.no