• Ali Fazliu

Pappaperm i universell utforming

I en serie innlegg skal jeg skrive om hvordan foreldrekvoten, og da spesielt pappapermen, er regulert og hvordan mennesker bruker den for å tilbringe tid med sine barn. Enkelte land skal få litt ekstra oppmerksomhet men jeg skal forsøke å dekke så mange som mulig i enkelte oppsummering. Jeg er ikke ute etter å forske på dette feltet men å lære meg selv, være takknemlig for det vi har og kanskje finne alternative løsninger til dagens system.


Jeg er født i Skopje, Makedonia 1982. Den gang het det Jugoslavia og besto av Slovenia, Serbia, Kroatia, Bosnia Hercegovina, Montenegro, Makedonia og Kosovo. For å bedre forstå hvor stor forskjell det er mellom hvor jeg er født og hvor jeg er oppvokst skal jeg først ta for meg Makedonia. Landet har nettopp begynt å bygge seg opp igjen etter en lengre periode med korrupte politikere. Deres nye statsminister sikter seg inn mot NATO og EU medlemskap og forhåpentligvis en lysere fremtid for befolkningen.


En lysere fremtid er sårt trengt, spesielt for de nyfødte og deres foreldre. Makedonia har blant europas dårligste foreldrepermisjons rettigheter. Som gravid har du krav på tilrettelegging av arbeidsoppgaver etter behov. Overtid på nattskift er derimot ikke tillatt.

Permisjon er 9mnd for et barn og 15mnd for tvillinger eller mer. Arbeidsgiver kan ikke sparke deg dersom du blir gravid og går ut i permisjon. Om du bestemmer deg for å komme tilbake til jobb, før dine 9mnd er brukt opp, har du krav på 50% av resterende godgjørelse fra staten. Hvis du ammer ditt barn har du krav på 1,5t betalt pause midt i arbeidstiden i 1år etter fødsel.


Er du pappaen til barnet har du kun rett til perm hvis ikke mor tar ut sin perm. Du har derimot krav på 7dagers betalt fri til fødselen.


I praksis kan dette være helt annerledes. Det er ikke alle som følger reglene og hvis den ansatte ikke vet om sine rettigheter så er det ikke garantert at arbeidsgiver hjelper deg med å forstå dette bedre. Kanskje den mest kjente svakheten i systemet er at pengene ikke kommer i tide. Det er stadig meldinger om sene utbetalinger. Ofte 2-3mnd etter fødsel. For noen er dette katastrofalt. De aller fleste må ty til hjelp fra familie, venner og naboer. Som forelder skal du ikke behøve å måtte bekymre deg for økonomien i en tid der du skal glede deg. I et land som allerede er fattig er en forsinket godgjørelse en påminnelse om at systemet ikke fungerer.


Dette står i sterk kontrast til min pappaperm her i norge. Jeg hadde 10uker betalt fri. Jeg tok ut permen over 2år etter min sønns fødsel og jeg kunne dele den og tilrettelegge slik jeg selv ønsket. Selv brukte jeg noe til ferie med familien. Det kom godt med det året. Siden jeg ikke hadde krav på betalt ferie i den nye jobben ble permen en liten redning for oss. Det var også det samme året som Marlon skulle begynne i barnehagen så noe av permen brukte jeg for å følge sønnen min til og fra barnehagen. Vi tok oss god tid og det ble en mykere overgang for oss alle.


Til informasjon så delte jeg opp min permisjonen under permisjonstiden. Jeg hadde altså 10 sammenhengende uker men midt i ferien ringte jeg NAV og sa jeg ønsket å jobbe noen uker før jeg tok ut resterende tid og det var i orden. Det ble litt styr med Mobil BankID innlogging fra Makedonia men det løste seg til slutt.
Fleksibiliteten til permisjonsordningen er svært viktig fordi vi alle er så forskjellige og har så forskjellige behov. En studie viser at både tid til samvær og kvalitet på samværet har betydning når vi skal forstå fedrenes rolle i barnas sosiale utvikling. Norske helsestasjoner gjør generelt en veldig bra jobb. Likevel kan de bli enda flinkere til å inkludere fedre tidlig og på lik linje med mødre.


156 visninger0 kommentarer

©2019 - pappapermen.no